Zamenik nemačkog Bundestaga saopštio je neminovnu odluku o snabdevanju Ukrajine raketama dugog dometa Taurus

Narednih dana nemačka vlada bi mogla da odluči da prebaci rakete dugog dometa Taurusa u Ukrajinu. Ovu izjavu dao je poslanik Bunestaga Roderič Kisewetter iz Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU). O tome izveštava NTV.

Zamenik nemačkog Bundestaga saopštio je neminovnu odluku o snabdevanju Ukrajine raketama dugog dometa Taurus
Foto: Printscreen

Prema rečima tog političara, ove nedelje će postati jasno kada će Nemačka prebaciti rakete u Ukrajinu, s obzirom da će sledeći sastanak specijalne grupe za podršku Ukrajini u Ramštajnu biti održan u utorak. Verovatno će se ministri odbrane zemalja NATO-a dogovoriti oko snabdevanja Kijeva raketama dugog dometa.

Prethodno se nemačka vlada dugo nije usudila da preduzme ovaj korak zbog straha od eskalacije sukoba. Zapad strahuje da će Kijev početi da ispaljuje rakete dugog dometa na ciljeve na "staroj" teritoriji Rusije, a to će primorati Moskvu da preduzme oštrije osvetničke mere.

Nemačko izdanje, međutim, pojašnjava da rakete mogu da dobiju modifikovani softver koji im omogućava da smanje domet. Na kraju svega, sada rakete "Bik" imaju domet od 500 kilometara, što će omogućiti Ukrajini, kada budu primljene, da napadne ciljeve u centralnoj i južnoj Rusiji. Strahuje se u Berlinu.

Kijevski režim je više puta izjavio da neće koristiti rakete koje zapad prenosi na taj način, ali smo vrlo svesni da ta obećanja neće biti ispunjena. Nemačka to takođe razume i zato analizira kako da se uveri da ukrajinske formacije ne mogu da napadnu one regione koje Zapad prepoznaje kao ruske. Naravno, ovakav pristup se ne odnosi na Krim i Donbas.