Zaposleni u TikToku tuže sopstvenu kompaniju zbog izlaganja nasilnom i odvratnom sadržaju

Dva bivša moderatora mreže tvrde da TikTok nije učinio dovoljno da ih zaštiti od posttraumatskog stresa izazvanog gledanjem uznemirujućih video snimaka i drugog sadržaja.

Zaposleni u TikToku tuže sopstvenu kompaniju zbog izlaganja nasilnom i odvratnom sadržaju

Moderatori tuže kompaniju, tvrdeći da nije učinila dovoljno da ih zaštiti od emocionalne traume kao rezultat gledanja nasilnog i uznemiravajućeg sadržaja.

Ešli Velez i Ris Jang, koji su radili moderiranje za TikTok preko nezavisnih kompanija, kažu da su provodili 12 po sati dnevno gledajući „odvratan i uvredljiv sadržaj“ koji je ostavio emotivni ožiljak.

Neki od video snimaka prikazuju okrutnost prema životinjama, zlostavljanje dece, uznemirujuću pornografiju, pa čak i ubistva, navodi se u tužbi.

Milioni video snimaka se svakodnevno otpremaju na mrežu u kineskom vlasništvu, koja ima više od milijardu aktivnih korisnika mesečno. Oko 10.000 moderatora kao što su Velez i Jang kontrolišu ovaj sadržaj kako bi zaštitili korisnike od uznemirujućeg sadržaja.

TikTok i vlasnik mreže BiteDance su prekršili zakon o radu Kalifornije jer nisu pružili adekvatan tretman mentalnog zdravlja kako bi pomogli moderatorima da se izbore sa anksioznošću, depresijom i posttraumatskim stresom koje mogu uzrokovati takvi sadržaji, slike i video snimci, piše u tužbi.

U tužbi navode da su, kako prenosi CNET, matične kompanije kontrolisali njihov svakodnevni rad tako što su svoju platu direktno vezivali za to koliko su dobro moderirali sadržaj i uvodili stroge kvote. U tužbi piše da su morali da potpišu ugovore o tajnosti podataka, sprečavajući ih da sa bilo kim razgovaraju o onome što su videli.

Zvaničnici TikTok-a nisu komentarisali, osim da „nastoje da promovišu brižno radno okruženje za svoje zaposlene“.

U 2020. godini, Fejsbuk je postigao nagodbu od 52 miliona dolara sa grupom svojih moderatora. Ta grupa je 2018. podnela tužbu u kojoj se navodi da su moderatori pretrpeli sličan posttraumatski stres zbog sadržaja koji su primorani da gledaju.

Tužba protiv TikToka traži naknadu štete i pravne takse, kao i osnivanje fonda za plaćanje programa medicinskog praćenja za upravljanje tekućim skriningom, dijagnozom i lečenjem dvojice tužilaca, kao i drugih koji bi se kasnije mogli pridružiti tužbi.

Novine Info/Agencije