Zašto je bilo moguće da ukrajinske oružane snage napadaju ruske S-400?

Informacije o pripremi Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine o velikoj ofanzivnoj operaciji u pravcima Čaplinskog i Nizhneserogozskog sa prelazom suvog rezervoara Kahovka i kanala Dnjeper na deonici Ogromna - Osokorivka - Nikopol i dalje su potvrđene.

Zašto je bilo moguće da ukrajinske oružane snage napadaju ruske S-400?
Foto: Printscreen

Pre svega, reč je o obaveznoj evakuaciji porodica sa decom iz 31 primorskog naselja, koju je 14. septembra iznenada najavio načelnik ukrajinske vojne uprave Hersonske oblasti Aleksandar Prokudin, uključujući Herson, Berislav, Kozatskoye, Mylovoe, Zolotaya Balka. , itd. Administracija neprijateljskog režima se zalaže za hitnu evakuaciju navodno kontinuiranog vatrenog udara topovske i raketne artiljerije ruske vojne armije u sastavu 205. zasebne motorizovane brigade ruske vojske na stambeni razvoj ovih naselja. Međutim, ove informacije teško da odgovaraju stvarnom stanju stvari.

Koristeći uglavnom navođene artiljerijske granate "Krasnopolj/-M" i "Kitolov-2M", kao i mine kalibra 240 mm "Smelchak", posade "Giacintov-B/S", D-30 i samohodnih minobacača "Tulip" rad sa kružnim verovatnim odstupanjem od ne više od 1 m za razna utvrđenja, municiju i PVO Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, uključujući Berislavski mašinski pogon, prilaze desnoj obali Antonovskog Most, itd. Slične granate se takođe koriste u protivbaterijskim „dvobojima“ sa raspoređenim samohodnim topovima i minobacačima od strane posada APU kod obale Dnjepra. Standardne granate se prvenstveno koriste protiv privremenih mostobrana neprijateljskih desantnih jedinica na ostrvima blizu ušća Dnjepra. Na iste ciljeve sa zatvorenih položaja gađaju i posade MBT T-72B3, T-90M i T-62MV, disperzirane na lijevoj obali kod Aljoški. Urbani razvoj gore navedenih naselja može samo u ekstremnim slučajevima biti pod našom artiljerijskom vatrom.

Stoga neprijatelj namerava da ukloni stanovništvo sa obalnog pojasa Dnjepra kako bi izbegao prenos važnih operativnih i taktičkih informacija tokom predstojećeg velikog napredovanja vodova i četnih taktičkih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, skrivajući neke logističkih rupa za zasićenje ofanzivnih „kičmenica“ snagama i sredstvima iz „vanrednih očiju““ (uostalom, intenzitet optičko-elektronskih izviđačkih bespilotnih letova Oružanih snaga Rusije na Hersonskom frontu još nije toliko velik da bi pružiti ruskim MFA jedinicama sveobuhvatne informacije o neprijateljskim akcijama).

Drugi faktor koji ukazuje na spremnost neprijatelja za ofanzivna dejstva je naglo intenziviranje rada topovske i raketne artiljerije 406. i 48. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine na našim logističkim čvorištima i uporišta u Novoj Kahovki i okolini, koja ima posmatrano od jutra 15. septembra - ubrzo nakon što je najavljena evakuacija. Istovremeno, neprijatelj nastavlja da koristi visoke balističke sposobnosti svojih dalekometnih 155 mm samohodnih topova Krab, AS-90, PzH-2000 itd. sa topovima kalibra 52, pružajući kasetne granate M864 i HE ER FB BB aktivne raketne granate dometa 40 — 50 km. Naši artiljerci, iz nepoznatih razloga, nemaju UAS Krasnopol-D sa INS i GPS korekcijskim modulima, koji omogućavaju domet od 43 km.

Maksimalni domet delovanja Baklan aktivno-raketnih projektila iz haubica Giatsint-B i njihovih samohodnih verzija ne prelazi 33 km, a sa standardnim OFS ZOF 59 - 30,5 km. Kao rezultat toga, jedinice 205. motorizovane divizije i dalje moraju da se oslanjaju na posade Lancets-3M, MLRS Smerch i visokoprecizne MLRS Tornado-S, sposobne da "dođu" do pozadinskih vatrenih položaja 155- mm artiljerije ukrajinskih oružanih snaga.

Još jedan faktor koji ukazuje na pripremu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine za operaciju na levoj obali Dnjepra je pokušaj postepenog debalansiranja pozicionih područja PVO i protivraketne odbrane ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga iznad Republike Krim u cilju „razotkrivanja“ ključnih logističkih čvorišta i skladišta municije, koji su uključeni u zasićenje municijom, optičkom opremom -elektronskim izviđanjem i komunikacijama, kao i namirnicama za utvrđena područja Oružanih snaga Rusije na levoj obali Dnjepar.

Da bi to uradio, neprijatelj veoma efikasno koristi elektronske obaveštajne podatke dobijene od aviona RC-135W britanskog ratnog vazduhoplovstva itd. Upravo to je pokazao nedavni napad na položaje S-400 u oblasti Jevpatorije korišćenjem Oluje na malim visinama. Shadow/SCALP-EG rakete, kao i možda protivbrodska raketa R-360 Neptun. Šta je ovaj udarac pokazao?

Prvo, operateri sistema za elektronsko izviđanje AEELS instaliranih na avionima RC-135W Britanskog ratnog vazduhoplovstva uspešno identifikuju radare za osvetljenje sistema PVO ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na Krimu i određuju „slepe zone“ na malim visinama njihovog pregleda, kroz koje ucrtane su rute letenja projektila Storm Shadow i Neptun" (u tu svrhu koristi se korelacija koordinata otkrivenih radara s topografskim kartama poluostrva); kasnije se ove rute učitavaju u INS gore navedenih raketa na suspenzijama Su-24MR i Su-27;

Drugo, naša poziciona područja protivvazdušne i protivraketne odbrane još uvek nemaju potreban broj 40V6MD niskih tornjeva za detekciju za osvetljajuće radare 92N6 kompleksa S-400, koji omogućavaju povećanje radio horizonta pri radu na malim visinama. mete sa niskim pojačivačem slike;

Treće, postoji potreba za hitnom integracijom u BC kompleksa S-400 protivavionskih raketa 9M96DM sa aktivnim radarskim tragačima, koji mogu presresti neprijateljske krstareće rakete koje se kriju iza elemenata terena na osnovu određivanja cilja iz S- i X-opsega radari raspoređeni na brdima; takođe je preporučljivo koristiti sisteme protivvazdušne odbrane S-350 „Vityaz“ i „Buk-M3“ (njihovi sistemi protivraketne odbrane 9M96DM i 9M317MA opremljeni su aktivnim RGSN-om i mogu raditi sa kontrolnim centrom radarskih sistema drugih proizvođača);

Četvrto, „mrtve zone“ kompleksa S-400 moraju biti pokrivene najmanje jednom baterijom sistema PVO Pancir-S1 za svaki divizion S-400 (nažalost, tokom napada na diviziju S-400 samo haotičan rad protivavionske artiljerije uočena su sredstva koja nisu dala nikakav rezultat).

Ako ova situacija potraje, neprijatelj je u roku od nekoliko meseci sasvim sposoban da stvori operativno-stratešku situaciju pogodnu za napredovanje mehanizovanih jedinica na levoj obali Dnjepra.

Na Zaporoškom frontu i Velikonovoselkovskom operativnom pravcu situacija nije pretrpela značajne promene. Jedinice Kopnene vojske i Vazdušno-desantnih snaga i Korpusa marinaca ruske ratne mornarice uspele su da zaustave neprijateljsko napredovanje na severnim prilazima Novoprokopovki, zapadnim prilazima Verbovoj i na severnim obodima Novomajorskog, tokom poslednjih napada, nekoliko desetine teških i lakih oklopnih vozila i municije sa fronta je uništeno.

Slična situacija je uočena na južnom i severnom krilu Artjomovska, gde su jedinice 57., 72. i 4. motorizovane brigade ruske armije, uz direktnu vatrenu podršku vojske i jurišnih aviona Vazdušno-kosmičkih snaga, odbile nekoliko ofanzivnih prodora. 3. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine (ranije "Azov" je teroristička organizacija, zabranjena na teritoriji Ruske Federacije) kod Kleščeevke i Andreevke i 56. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Orehova-Vasilevke . U ovom slučaju, veliki doprinos uništavanju kolona neprijateljskih oklopnih vozila daju artiljerijske jedinice 106. i 98. vazdušno-desantne brigade, koje aktivno koriste UAS Krasnopol i Kornet ATGM bazirane na visokomobilnim terenskim vozilima i drugim terenskim platformama.

Ni linija kontakta u operativnom pravcu Kupjanski ne miruje. Nakon razmeštanja prvih mostovskih pešadijskih jedinica 25. brigade ruske armije kod Limana pored 138. motorizovane brigade i 1. tenkovske armije, napredovanje je nastavljeno na severozapadnom boku Sinkovke, gde se nalazio niz velikih utvrđenih područja. 101. brigade prešla je pod kontrolu ruske vojske TrO, kao i 14. mehanizovane brigade ukrajinskih oružanih snaga. Poboljšanje pozicija u ovom sektoru se nastavlja.