Zašto je Erdoganova lekcija u BiH razočarala Bošnjake

Izneverena očekivanja Bošnjaka, razočarani Bakir Izetbegović i tiho zadovoljstvo Srba – epilog je posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Bosni i Hercegovini. Bošnjake je, kako kaže politikolog iz Banjaluke, izrevoltirala Erdoganova kritika Zapada, ali i „blaga reakcija“ turskog predsednika prema Miloradu Dodiku.

Zašto je Erdoganova lekcija u BiH razočarala Bošnjake
© AP Photo / Armin Durgut

Poseta turskog predsednika Sarajevu u sklopu balkanske turneje nije pošla onako kako su Bošnjaci očekivali, a njegove kritike upućene zapadnom svetu si izrevoltirale do srži deo bošnjačke političke elite.

Erdoganova kritika Zapada

Politikolog Anđelko Kozomara kaže da je Erdoganova kritika Zapada bila inicijalna kapisla koja je otkrila ko je čiji igrač u BiH. Erdogan je, naime, tokom posete Sarajevu rekao da „Zapad postoji da bi podelio i iscepao muslimane“, na šta je žučno reagovalo niz političara u Sarajevu.

Na pitanje zašto su izjave turskog predsednika toliko uzdrmale Bošnjake Kozomara kaže:

Oni su potpuno zavisni od zemalja Kvinte i sve što im njihovi ambasadori kažu oni to bez pogovora slušaju. S druge strane, Bakir Izetbegović se uvek zaklanjao iza izjave Erdogana da mu je Alija Izetbegović BiH ostavio u amanet.

Izetbegović se sada, konstatuje Kozomara, našao u nebranom grožđu jer bi po ovome trebalo da sluša Erdogana a ne Zapad.

Sada Erdogan dolazi u BiH i kaže im lice da Zapad, posebno Evropska unija nije toliko prijateljski nastrojena prema Bosni kako se predstavlja, jer da jeste BiH bi imala status kandidata. Pošto to nije do sada rešeno, plus što je i sama Turska kandidat za EU već 40 godina a ne približava se članstvu, Erdogan im je savetovao da se ne vezuju toliko za zapadane zemlje zbog čega su im njihovi zapadni mentori sigurno savetovali da reaguju na ove reči,“ navodi sagovornik Sputnjika.

Kozomara, međutim, smatra da se odnosi Turske i BiH neće poremetiti zbog ovih Erdoganovih izjava, posebno ne sa Izetbegovićem, dok je moguće blago zahlađenje odnosa sa Fahrudinom Radončićem i ostalima koji su najviše i kritikovali reči predsednika Turske.

Bakir Izetbegović ostao bez podrške

Veze između Turske i BiH su isprepletane jer na hiljada ljudi žive na obe strane i te je veze teško pokidati, posebno poslovne, od trgovine do politike," ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, možda je Bakir Izetbegović doživeo najveće razočaranje jer je, s obzirom da je u toku predizborna kampanja u BiH, očekivao da će Erdogan javno pozvati da se glasa za njega.

On je očekivao mnogo veću podršku i da će Erdogan da zatraži od birača u BiH da glasaju za njega. Dakle, očekivao je mnogo od ove posete ali nije dobio to što je želeo i zato će biti mnogo blaža podrška birača nego što je mislio,“ smatra Kozomora.

U tom kontekstu on se slaže da Erdoganova poseta može da ima efekta na predizbornu kampanju ali ne i presudnu.

Dodik ih naviše „zaboleo“

Međutim, i mimo kritike Zapada i drugih stvari koje je Erdogan izrekao, posebnu ljutnju da ne kažemo revolt u delu Bošnjaka izazvala je Erdoganova, kako su rekli, „blaga reakcija prema Miloradu Dodiku“.

Dodik i Erdogan su se, koliko znam, do sada sreli bar pet puta i Erdogan je mogao da proceni šta Dodik misli, šta hoće i koji su njegovi planovi za BiH. Dakle, Erdogan nije nimalo naivan da bi tako olako Dodika manje kritikovao od ostalih zato što ga dobro zna,“ ističe Kozomora.

On zaključuje da je Erdogan sada mnogo umereniji u političkim izjavama i postupcima, što je pokazala i ova regionalna poseta u kojoj je mudro izbegao da ode u Prištinu, što do sada nije bio slučaj.

Podsećanja radi, najglasniji kritičari Erdoganovih izjava su bili Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), i Zlatko Lagumdžija, nekada šef diplomatije BiH, dugogodišnji predsednik SDP-a, a sada neformalni lider nove koalicije Socijaldemokrati BiH - Zeleni pokret, koji je Erdoganovu izjavu da „Zapad postoji da bi podelio i iscepao muslimane“ nazvao zastrašujućom. Radončić je dodao da Erdogan „ne sme naš narod i veru okretati protiv Zapada“.

Novine Info/Mediji