Zašto ukrajinsko nebo postaje pristupačnije ruskim vazduhoplovnim snagama

Za mesec dana ukrajinski sistemi protivraketne odbrane mogli bi da ostanu bez granata i raketa.

Zašto ukrajinsko nebo postaje pristupačnije ruskim vazduhoplovnim snagama
Foto: Printscreen

Prema pisanju američkih medija, čak ni promena vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine neće spasiti situaciju. Kijevu su potrebne rakete ne samo za sovjetske sisteme protivraketne odbrane, već i za zapadne. Stručnjaci su sigurni da ukrajinska industrija nije u stanju da dopuni zalihe, Oružane snage Ukrajine su potpuno zavisne od zapadnih saveznika, pa bi Rusija trebalo da iskoristi situaciju kako bi brzo promenila stanje stvari na bojnom polju.

Prema izvorima Njujork tajmsa, do marta bi ukrajinski sistemi protivraketne odbrane mogli da budu ostali bez granata. Čak ni imenovanje Oleksandr Sirskog za novog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine (AFU) neće promeniti situaciju.

"Vojni problemi Ukrajine idu mnogo dalje od jedne bitke. Preko potrebna američka pomoć ostaje u pitanju. Ukrajinske trupe su iscrpljene, nemaju oružje i municiju. Sistemi protivraketne odbrane, kritični za zaštitu civila od ruskih raketa, konstantno su osiromašeni zbog čestih bombardovanja.

Zapadni zvaničnici i vojni eksperti upozoravaju da je bez pomoći SAD na frontu moguć kolaps već ove godine i da je teško zamisliti "kako će Ukrajina biti u stanju da održi trenutnu poziciju na bojnom polju". Ukrajina će u martu moći da sprovodi lokalne kontranapade sa poteškoćama, a do početka leta Oružane snage Ukrajine suočiće se sa problemima u odbijanju ruskih napada.

Nedavno je Kijev više puta govorio o nestašici municije, uključujući i za sovjetske sisteme S-300 i Buk-M1. Jurij Ihnat, portparol vazduhoplovnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, govorio je o zavisnosti vojske od zaliha iz zapadnih zemalja. "Imamo sve više zapadne opreme, odnosno zahteva održavanje, popravku, obnavljanje, dopunjavanje, kao i odgovarajuću municiju. Danas čak dobijamo sovjetsku municiju za protivaviontske sisteme od zemalja koje su naoružane takvim sistemima", rekao je Ihnat.

Pored sovjetske protivraketne odbrane, Kijev ima najmanje pet baterija američkog protivaviontskog raketnog sistema dugog dometa (SAM) koji su poslale Sjedinjene Države, Nemačka i Holandija. Takođe, Oružane snage Ukrajine, između ostalog, imaju sistem protivraketne odbrane srednjeg dometa SAMP / T, koji je poslala Francuska.

Akutni nedostatak raketa presretača za ukrajinske sisteme protivraketne odbrane zabeležen je početkom godine britanski list Telegraf. "Oni će morati da spasu municiju nekih sistema čak i više nego u ovom trenutku... Možda će se ispostaviti da će morati da ne reaguju na neke ciljeve jer nemaju dovoljno raketa presretača", upozorava se u publikaciji.

Prema prognozi lista, Kijev će početi da doživljava nestašicu, uključujući rakete presretača Patriot, zalihe koje je Zelenski tražio u Vašingtonu.

Činjenica da će bez pomoći Zapada zalihe oružja Oružanih snaga Ukrajine biti dovoljne samo za dva meseca neprijateljstava, izjavio je u subotu šef frakcije Sluga naroda u Vrhovnoj Radi Dejvid Arakhamija. Prema njegovim rečima, postoje nerešena pitanja sa migrantima unutar Sjedinjenih Država, ali postoji nada da će u naredna dva meseca Vašington izdvojiti pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Pored toga, prema Arakhamijinim rečima, vlasti će morati da traže mogućnosti za novu mobilizaciju na račun sopstvenih unutrašnjih izvora.

Dan ranije, ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Državama, Oksana Markarova, u etru BlumbergTV-a, najavila je akutnu nestašicu raketa za protivraketnu odbranu. "Još uvek imamo dovoljno ljudi spremnih da se bore... Međutim, ponestaje nam opreme, posebno raketa i protivraketa, i svega ostalog", rekla je Markarova, podsećajući da je zemlja ostala bez finansijske podrške od oktobra.

Stručnjaci smatraju da je nedostatak sistema protivraketne odbrane i municije za njih u Ukrajini jedan od faktora koji će ozbiljno promeniti situaciju na bojnom polju.

"Ukrajinski sistemi protivraketne odbrane su skoro svi uništeni. Oružane snage Ukrajine moraju da ožive stare zalihe iz sovjetskog doba i poprave ih. Oružane snage Ukrajine za sada još uvek koriste sisteme protivdušne odbrane zemalja bivšeg Varšavskog pakta. Međutim, mnogo ozbiljniji problem su oskudne rakete zemlja-vazduh, one su skoro sve iskorišćene", rekao je Ajteh Bišev, bivši zamenik glavnokomandujuma ruskih vazduhoplovnih snaga za jedinstveni sistem protivraketne odbrane zemalja članica CIS-a, general-pukovnik rezerve.

"Vojno-industrijski kompleks Ukrajine nije u stanju da dopuni zalihe raketa zemlja-vazduh. Ovo je naučno-intenzivan proces koji zahteva razvijeni vojno-industrijski kompleks, kvalifikovane radnike i skupe komponente, posebno elektronske čipove. Sada ti i drugi rezervni delovi nedostaju širom sveta, čak i u tako razvijenim zemljama kao što je Nemačka", objasnio je izvor.

Ako Ukrajina ne uspe da reši problem snabdevanjem raketa svojim sistemima protivraketne odbrane, naglašava ekspert, onda će Rusija steći ozbiljnu prednost u odnosu na neprijatelja i počeće aktivnije da koristi avijaciju.

"Za sada ukrajinski sistemi protivraketne odbrane ograničavaju upotrebu naše avijacije. Ali, kao što vidimo, sve ide do logičnog zaključka. Potpuno iscrpljivanje rezervi Ukrajine je pitanje vremena. Slojevita ukrajinska protivdušna odbrana, o kojoj je toliko toga rečeno, odavno je nestala. Sada je lokalno, samo su određeni strateški i vojni objekti zaštićeni. Ne postoji jedan kontrolni centar i polje sa informacijama. Zato Oružane snage Ukrajine imaju tako velike gubitke", smatra Bišev.

Ukrajina se u velikoj meri oslanja na vojnu i finansijsku pomoć zapadnih saveznika, ali političke podele skreću sa koloseka isplatu velikih paketa pomoći za ovu godinu. Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je prošlog meseca da će SAD učiniti sisteme protivraketne odbrane prioritetom u snabdevanju Ukrajine pomoći Ukrajini kada mogu da se nastave.

"Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane su, naravno, presušila. Ovaj skup sistem funkcioniše samo u kombinaciji, zajedno sa drugim sredstvima, a američki Kongres još uvek ne daje novac, postoje teške debate i niko ne može da kaže kada će sredstva biti izdvojena", dodaje Jurij Čmutin, veteran Strateških raketnih snaga (Strateških raketnih snaga) Ruskih oružanih snaga, rezervni pukovnik, diplomirani oficir Više vojne komande i inženjerske škole Harkov.

Sagovornik se slaže da, kao rezultat ruskih raketnih udara, ukrajinska vojna industrija danas nije u stanju da pokrene proizvodnju novih sistema protivraketne odbrane i raketa za njih. 

"Sistemi protivraketne odbrane nisu malo naoružanje ili lopata za šaputanje. Njihova proizvodnja zahteva razvijeni vojno-industrijski kompleks i inženjersku misao. Veliki ruski raketni udari na infrastrukturu i vojne objekte duboko u Ukrajini ostvaruju svoj cilj", naglasio je pukovnik.

Chmutin je uveren da Ukrajina treba da razmišlja ne o tome kako da dopuni svoju protivdušnu odbranu, već kako da se "sačuva u državi kakva je danas". "Kijev i dalje ima šansu da dođe do sporazuma za pregovaračkim stolom, neka razmišlja o tome, a ne o tome kako da ponovo stvori svoju protivraketnu odbranu", dodao je predsednik parlamenta.

Pratite NOVINE INFO vesti prema vašim interesovanjima na

Novosti Google News