Žestoke borbe na Dnjepru - Ukrajinci jurišaju na rečna ostrva, Rusi odbili napad

RAT u Ukrajini danas je ušao u 466. dan. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je juče da je Kijev spreman da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu. Najžešće borbe vode se na svatovskom i marinskom pravcu. Kasno sinoć na teritoriji cele Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna.

Žestoke borbe na Dnjepru - Ukrajinci jurišaju na rečna ostrva, Rusi odbili napad
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Rusi tenkovima i helikopterima napali Harkovsku oblast

Ruske snage su 4. juna napale više naselja u oblasti Harkov, izvestio je guverner te oblasti Oleh Sinjehubov, piše Kijev Indipendent.

Grad Vovčansk je snažno granatiran, pri čemu je oštećena upravna zgrada i delimično su srušene dve kuće i pomoćne zgrade.

Ruski tenkovi su pucali na selo Huriev, značajno oštetivši kulturnu zgradu, rekao je guverner. Nema prijavljenih žrtava.

Ruski helikopteri napali su selo Ivaški u regionu, bez ozbiljnih razaranja ili žrtava.

Žestoke borbe na Dnjepru

Pripadnici ruske borbene grupe "Dnjepar" uništile su dva čamca Oružanih snaga Ukrajine i dva pikapa koji su pokušavali da pređu Dnjepar i stignu do ostrva Veliki i Bokajevski.

Usled toga je uništeno 37 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, 23 su povređene, rekao je u nedelju novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

- Ugušeni su pokušaji prelaska reke Dnjepar i izlazak manjih neprijateljskih grupa na ostrva Veliki i Bokajevski. Uništena su 2 neprijateljska čamca i 2 kamioneta, 37 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine., 23 su povređena - rekao je on.

Ruski artiljerci dobili medalje

Evakuacija stanovništva u Belgorodskoj oblasti

Više od četiri hiljade stanovnika pograničnih naselja Belgorodske oblasti nalazi se u centrima za privremeni smeštaj, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

- Danas imamo više od 4 hiljade ljudi u centrima za privremeni smeštaj. Obezbeđena je sva neophodna pomoć. Veoma sam zahvalan brižnim stanovnicima koji donose osnovne stvari u Centar za inicijative mladih u Belgorodu. Svi zajedno ćemo se izboriti sa nesrećom - napisao je on.

Sistemi PVO uključeni u odbijanje vazdušnih udara u Kijevu

Sistemi protivvazdušne odbrane angažovani su u ranim jutarnjim časovima na odbijanju vazdušnih napada kod Kijeva, saopštila je vojna uprava ukrajinske prestonice.

Rojters piše da se čulo nekoliko eksplozija u regionu Kijeva koje su zvučale kao da sistemi protivvazdušne odbrane pogađaju mete.

Cela Ukrajina je bila u stanju vazdušne opasnosti.

RIA Novosti: Ruski Solncepek uništio ukrajinske položaje

Ruska vojska je udarima teških raketnih sistema Solncepek uništila položaje ukrajinske vojske kod Guljajpolja, rekao je za RIA Novosti potpukovnik Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok.

- Posade sistema bacača plamena "Solncepek" uništile su privremenu tačku razmeštaja nacionalista u oblasti Guljajpolja - tvrdi ruski oficir.

Zbog oslobađanja aerosola pre detonacije, projektili iz Solncepeka stvaraju volumetrijsku eksploziju na meti, pokrivajući je snažnim udarnim talasom i termičkim poljem. Nemoguće je sakriti se od sistema u utvrđenjima i iza zidova, pošto živa sila neprijatelja gine od barotraume.

Ranije je više puta navedeno da Oružane snage Ukrajine love Solncepeke zbog njihove visoke efikasnosti.

Oboren dron iznad Krima

Iznad Džankoja je oborena bespilotna letelica. Oštećeni su prozori na nekoliko privatnih kuća, saopštio je savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov.